De 5 meest gemaakte fouten bij het inzetten van een animatieteam

De 5 meest gemaakte fouten bij het inzetten van een animatieteam

4 Minuten
08 Sep 2018

Het animatieteam is al jaren een basisbehoefte bij 95% van de vakantieparken. Dat kwam al eerder uit ons onderzoek naar voren onder de top 75 van campings en vakantieparken van Nederland. Toch wordt het animatieteam lang niet altijd gezien als serieuze dienst. Dat kan wat mij betreft echt anders bij veel bedrijven. Een goed animatieteam zorgt ervoor dat je gasten volgend jaar (en alle jaren daarna) terugkeren naar je park. Zij weten mensen aan zich te binden, hebben dagelijks contact met je gasten namens jou én zijn dus het visitekaartje van je park. Tijd voor meer aandacht voor de animatie op jouw park dus! Maar wat zijn nou de meest gemaakte fouten bij de inzet van een animatieteam? We laten je graag zien wat in onze ogen de meest gemaakte fouten zijn.

1. De kosten van het animatieteam gaan voor kwaliteit

We zien op veel vakantieparken een animatieteam dat volledig bestaat uit stagiaires. Mensen die in eerste instantie ‘moeten’ werken. Natuurlijk bestaan er veel goede stagiaires, mensen die met plezier hun werk doen. Maar er bestaan evenveel niet-zo-goede stagiaires. De kunst is om de juiste mensen eruit te vissen voor een functie in je animatieteam. Dat lukt vaak niet naar aanleiding van een CV. Goedkoop is het wel. Maar de focus bij zulke stagiaires om gasten te behouden en volgend jaar nogmaals te laten terugkeren zal er bijna niet zijn.

2. Zelfgeschreven animatieprogramma's

Als ik je een tip mag geven… stop met het zelf schrijven van animatieprogramma’s. Als ‘campingbaas’ doe je dit er vaak bij en de vraag is of je er plezier in hebt. Of je werknemers van de receptie doen het erbij. Het is geen taak waarvoor je een specialist hebt aangenomen. Dat zie je vaak terug in de animatieprogramma’s. Programma’s zijn weinig origineel, er zit veel herhaling in activiteiten en entertainers worden niet voldoende uitgedaagd om er leuke activiteiten van te maken. Laat je programma’s schrijven door een organisatie die zich daarin heeft gespecialiseerd, of neem iemand in dienst die zich deze kunst eigen heeft gemaakt. Iemand die uit ervaring weet welke activiteiten goed werken en die weet met welke activiteiten je kunt scoren bij je gasten én entertainers.

3. Ongetrainde entertainers

Wanneer je zelf een animatieteam in dienst neemt, is er in de meeste gevallen geen training geweest. Mensen die zijn aangenomen hebben in feite geen idee wat ze te wachten staat. De kwaliteit van je animatieteam is dus niet gegarandeerd als mensen een mooi CV insturen. Door middel van een goede praktijktraining kun je je animatieteam voorbereiden op het nieuwe seizoen, én leer je ze alle vaardigheden.

4. Animatiemedewerkers aannemen voor het hele seizoen

Wanneer je zelf werknemers in dienst neemt om de animatie te verzorgen, wil je dat dat er zo weinig mogelijk zijn. Want, hoe meer werknemers, hoe hoger de kosten. Er wordt op die manier veel verwacht van (vaak) relatief jonge mensen. Wij zien vaak dat deze mensen het simpelweg niet ‘trekken’ om een hele zomer te werken in een animatieteam. Na een aantal weken worden ze ziek, en zit jij met de beroemde gebakken peren. Als je dan toch een animatieteam in eigen beheer wilt inzetten, neem dan voldoende mensen aan om eventuele ziekte of uitval te kunnen opvangen. Of neem werknemers aan voor een beperkt aantal weken en wissel het team na verloop van tijd.

5. Weinig begeleiding

Bij Animatiewerk.nl begeleiden we onze entertainers bijna dagelijks. Via What’s app, Instagram, telefonisch én in het ‘echt’ worden onze werknemers gecoacht. Zo worden ze beter, kunnen we fouten direct herstellen én voelen ze zich serieus genomen. Heb je zelf een team in huis (van stagiaires)? Neem dan in ieder geval ook een manager aan om het team te begeleiden. De werknemers kunnen zo hun verhaal kwijt, ze worden gehoord en met de feedback die ze krijgen worden ze vaak direct beter. Wanneer een animatieteam niet of nauwelijks wordt begeleid, wordt het een op zichzelf staande afdeling die niet meer communiceert met de rest van het bedrijf. Er worden andere doelen nagestreefd en in het slechtste geval wordt het chaos.

Wil je eens kijken wat er voor jou zou veranderen als je een professioneel animatieteam inhuurt? Of wil je (geheel vrijblijvend) weten wat de kosten zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je gegarandeerd verder.

Over de blogger

alle blogs van