De leukste speurtocht ideeën voor posten en acts

De leukste speurtocht ideeën voor posten en acts

Organiseer jij een spooktocht? Nice! Wij hebben heel veel toffe ideeën voor posten en acts voor je op een rij gezet. We schreven eerder al een blog over hoe je de organisatie van een spooktocht opzet. Maar in deze blog delen we de leukste ideeën voor posten en acts met je voor jouw ultieme spooktocht.

Spooktocht in thema

Een spooktocht met een thema maakt alles een stuk spannender, je creëert een beleving. Bedenk een eng verhaal over wat er vroeger in het bos heeft afgespeeld. Verzin bijvoorbeeld een slechte geest die nog ronddwaalt in het bos omdat hij wraak wil. Houdt het wel bij een sprookje in een ver verleden. Anders komt het misschien te dichtbij nare ervaringen die de deelnemers hebben gehad. Hieronder een aantal ideeën voor je posten in het bos.

Levende posten

Enge figuren die in het bos lopen zijn natuurlijk het engst. Geef ze een kostuum dat past in het thema en schmink ze lekker eng. Je kunt eventueel werken met nepwonden van Dermawax. De figuren laten de deelnemers natuurlijk schrikken, wijzen de weg of vertellen een stuk van het verhaal. Ze kunnen daarnaast goed controleren of alle groepen langs zijn geweest.

Een paar ideeën voor levende posten:

  • Zet een doos of container op de weg, met een spot erop. Wanneer de deelnemers dichterbij komen, springt er een spook uit
  • Leg iemand onder een laken (crime scene) neer, diegene beweegt niet dus mensen zullen denken dat er niet echt iemand ligt. Wanneer de groep dichterbij komt, springt het spook onder het laken vandaan en rent deze op de groep in.
  • Bouw een ziekenhuis na met stapelbedden, witte lakens en monitoren (inclusief dit geluid). Laat diverse spoken in de bedden liggen. Ze kunnen vrij invullen hoe ze zich gedragen, zolang het maar freaky is (denk aan kwijlen, schokken, mompelen, tegen knuffels praten). Natuurlijk schreeuwt er één (waardoor de rest ook wild wordt) wanneer de groep nadert.
  • Zet een aantal rolcontainers uit de supermarkt op de weg, met daarin hondsdolle weerwolven. Het geluid van de containers is al van ver te horen. Wanneer de groep nadert, ontsnappen de wolven en rennen ze door de groep heen.
  • Verstop een spook in het bos en laat hem met een kettingzaag (zonder zaag!) of bladblazer achter de de groep verschijnen met veel lawaai.
  • Schmink een paar spoken zwart zodat ze niet zichtbaar zijn. Laat ze op een smal pad af en toe mensen aaien.

Licht en geluid

Omdat de deelnemers in een stil, donker bos lopen, zijn felle lichten en harde geluiden extra eng. Daarnaast werken ze aardig mee in het schrikeffect. Denk hierbij aan enge geluiden zoals blaffende honden, klassieke muziek (past mooi in het thema van oude geesten), een motorzaag (kan ook een bladblazer zijn, zelfde geluid) of een auto die opeens claxonneert. Of laat een grote zware ketting uit een boom vallen op een houten plaat. Bij licht kun je denken aan een auto met groot licht, een zaklamp die ergens op gericht is, een stroboscoop (knipperende lamp uit de discotheek) of een bouwlamp die opeens aangaat.

Obstakels in de route

Een route met obstakels maakt de tocht nog spannender. Een paar ideeën:

  • Graaf bijvoorbeeld een matras half in de grond en laat de groep eroverheen lopen, een raar gevoel!
  • Je kunt aan de bomen draadjes hangen waar de groep doorloopt, het lijkt alsof ze door spinnenwebben lopen.
  • Als opdracht tussendoor kun je bijvoorbeeld ‘voeldozen’ maken waaruit de groep dingen moet verzamelen (ogen/stuiterballen). Denk aan bakken met gekookte spaghetti, zand of gebruikte theezakjes. Alles is eng in het donker.
  • Je kunt ook een touw spannen dat de deelnemers moeten volgen, smeer deze in met groene zeep en je hebt weer een enge post.

Spook uit de boom of over de grond

Een prachtig effect is het spook uit de boom, gegarandeerd succes. Maak een spook met vuilniszakken met zand en een wit laken. Je kunt ook een pop gebruiken die zo groot is als een volwassene. Knoop deze met een touw aan een boom en laat hem snel zakken als er een groep aankomt. Het liefst net voor, of achter de groep voor een maximaal schrikeffect.

Een simpelere oplossing, maar zeker net zo leuk is werken met een vuilniszak of ander materiaal dat kraakt. Vouw deze los en maak er een lang elastiek aan. Knoop het elastiek aan een boom, span het elastiek over de weg en ga zelf aan de andere kant van de weg zitten met de vuilniszak. Zodra de eerste van de groep nadert, laat je de vuilniszak los en schiet deze vlak voor hun voeten over de grond (met flink geritsel) naar de andere kant van de weg. Is iedereen bijgekomen van de schrik? Dan kun je zelf ook nog uit de bosjes springen voor een tweede schrik effect.

Achtervolging

Een achtervolging met twee mensen die plotseling langs (of door) de groep rennen geeft een prima reactie vanuit de deelnemers. De schrik komt namelijk van achter uit de groep, wat laat zien dat je nergens ‘veilig’ bent, zelfs niet als je achteraan loopt. Je kunt ook aan het begin van de tocht iemand ontvoeren uit het publiek (spreek dat wel van tevoren af met diegene). Inclusief dreigbrief, blinddoek en busje waar diegene achterin wordt gelegd. Dan wordt het nog echter en enger.

De afleiding

De afleidingstechniek werkt in vele verhaallijnen. Het principe is simpel, de groep wordt afgeleid door spook één, terwijl ze worden ‘aangevallen’ door spook twee. Bijvoorbeeld een gekke oppasser die zijn aap kwijt is. De oppasser komt op de groep aflopen om te vragen waar de aap is. Na een paar zinnen over en weer komt de aap dwars door de groep heen rennen en laat iedereen flink schrikken.

Voor meer creatieve ideeën kun je een brainstorm houden met je team. Zo komt het thema al snel naar boven en kan iedereen zich vast inleven in zijn/haar rol. Veel plezier tijdens de tocht!

Over de blogger

alle blogs van