De meerwaarde van een mascotte

De meerwaarde van een mascotte

We krijgen weleens vragen over de inzet van mascottes. ‘Wat moet ik dan met zo’n mascotte? Hoe ziet dat eruit in het programma? En welke meerwaarde heeft een mascotte op mijn camping?’

Terechte vragen natuurlijk, want je wilt wel weten wat het effect is van een mascotte in jullie specifieke situatie. In het animatieprogramma kan een mascotte een enorme toegevoegde waarde zijn, lees hieronder waarom!

Waarom een mascotte?

Een mascotte heeft meerdere voordelen voor een camping of vakantiepark. Hieronder de 4 belangrijkste redenen om een mascotte in te zetten:

  1. Allereerst is een mascotte een grote knuffel, zowel kinderen als volwassenen zijn hier gek op (hoewel de laatste groep dat natuurlijk ontkent..). Een mascotte is een eyecatcher, vooral kinderen komen hier snel op af. Je verkleint daarmee dus direct de afstand tussen gasten en het animatieteam.
  2. Een mascotte is een perfect marketingmiddel. Je kunt flyeren met een mascotte of kleine cadeautjes uitdelen. Hiermee creëer je aandacht voor een evenement, een activiteit, show of een actie op het park. Daarnaast ben je als vakantiepark met een mascotte herkenbaar voor het publiek. Kinderen willen terug naar de camping ‘met die leuke mascotte’. De mascotte kan dus worden gebruikt voor de binding met de doelgroep en commerciële doeleinden (denk ook aan verkoop van knuffels/kleurplaten/sleutelhangers/tattoos en andere merchandise).
  3. Een mascotte heeft een groot voordeel ten opzichte van een vast typetje. Bij een ‘menselijk’ typetje heeft een entertainer weinig eigen inbreng, omdat je werkt volgens een vast draaiboek. Het typetje gaat snel vervelen voor de entertainer omdat het vaak hetzelfde kunstje is. Wanneer je zelf een hele andere persoonlijkheid hebt dan het typetje is het lastiger om je als entertainer goed in te leven. Een sip gezicht is misschien het gevolg.. Bij een mascottepak is dit makkelijker op te vangen. In een mascottepak voelen mensen zich vrijer, omdat ze ‘onherkenbaar’ zijn. Ze durven meer en gaan sneller op natuurlijke wijze entertainen en ontdekken wat je allemaal kunt met een mascottepak. Er zijn niet voor niets mensen die voor hun ontspanning in mascottepakken rondlopen…
  4. Draag een thema uit aan de hand van een mascotte. Met behulp van een mascotte kun je perfect een thema onderstrepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een natuurcamping die een boswachter mascotte in kan zetten om het thema nog meer uit te dragen. Zo hoef je niet direct de hele camping om te bouwen met natuurlijke materialen en speeltoestellen, maar kun je een simpele start maken door het animatieprogramma aan te passen naar het thema en een mascotte daarbij inzetten voor een grootste uitstraling.

Hoe zet je een mascotte in?

Iedere camping kan een typetje of mascotte inzetten, geen kunst… Wat echter wel een kunst is, is om een juiste mascotte te vinden en deze te integreren op het vakantiepark of op de camping. Je bent er nog niet met de aanschaf van een willekeurig mascottepak, daar gaat een stukje ‘character ontwikkeling’ aan vooraf. De mascotte krijgt op die manier een eigen karakter en hij/zij komt tot leven.

Het grote voordeel van een karakter concept bij je mascotte is dat verschillende mensen weten hoe de mascotte gebruikt moet worden. Zo is de mascotte altijd hoe hij/zij hoort te zijn en ‘gedraagt’ hij zich altijd hetzelfde! Een mascottepak is geen pak meer, maar door middel van een karakter concept wordt de mascotte een eigen persoonlijkheid met een eigen naam, een karakter omschrijving, een levensverhaal, vrienden en vaste gedragingen. Met behulp van een karakter concept wordt de mascotte echt een maatje van vakantiegangers.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een mascotte? Bekijk onze website voor mascottes via www.happymascots.nl!

Over de blogger

alle blogs van