De perfecte musical, hoe dan?

De perfecte musical, hoe dan?

Op sommige vakantieparken wordt er in de zomer een musical gespeeld door de kinderen. Een geweldige activiteit, voor de kinderen maar ook voor het animatieteam! Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n musical organiseren? Hierbij onze beste tips!

1. Musicalpakket

Je krijgt een week voordat de musical plaatsvindt een musicalpakket vanuit Animatiewerk.nl. Hierin zitten alle draaiboeken, de muziek en kostuums voor de hoofdrolspelers. Pak het pakket uit en bekijk alles wat erin zit goed. Lees de draaiboeken goed door en tel hoeveel kinderen je nodig hebt voor de rollen, het decor en de dansers. Kopieer het draaiboek alvast voor alle spelers en test of de cd goed werkt op je geluidsinstallatie. Ga daarna eens brainstormen over wat je qua decor kunt doen. Op onze Pinterest pagina vind je ook allerlei ideeën!

2. Audities

Als je weet welke rollen je hebt, kun je audities gaan houden, deze staan meestal al ingepland in het animatieprogramma. Tijdens deze audities is het belangrijk om goed op te letten welke kinderen lef hebben en duidelijk praten. Er is niets vervelender dan een verlegen hoofdrolspeler. Doe een aantal theatersport oefeningen met gebaren, verhaaltjes vertellen en opdrachtjes. Zo kun je zien welke kinderen lef hebben, hard durven te praten en wie zich niet snel schaamt. Moedig iedereen aan en geef iedereen een groot applaus!

3. Rollen verdelen

In de audities heb je gezien wie geschikt zou kunnen zijn voor de hoofdrollen. Kies voor de hoofdrollen (meestal stuk of 2/3) wat oudere kinderen van minimaal 8 á 9 jaar oud. Zij moeten namelijk vaak grote stukken tekst uit hun hoofd leren. Deze leeftijd vindt dat geen probleem, én kan het ook goed. Voor bijrollen kun je jongere kinderen nemen. Heb je meer kinderen dan rollen? Dan kun je ze nog inzetten als dansers of voor het licht/geluid en decor. Iedereen die zich heeft opgegeven, moet een rol krijgen binnen de musical. De rollen kun je centraal bekend maken, bijvoorbeeld de volgende ochtend bij de knutsel.

4. Oefenen, oefenen, oefenen

Nadat je de rollen bekend hebt gemaakt, begint direct het oefenen. Print voor elke speler met tekst een draaiboek uit en markeer de teksten, zodat iedereen weet welke tekst hij/zij moet leren. Benadruk bij de kinderen dat ze er op ieder oefen moment moeten zijn voor een fantastisch resultaat. Help de kinderen met hun teksten en de dansjes. Heb een beetje geduld, want voor de meeste kids is het best heftig om opeens zo intensief met iets bezig te zijn. Het moet vooral leuk blijven voor iedereen! Je hebt meestal zo’n 3 tot 4 dagen om te oefenen op gezette tijden. Je kunt daarbuiten eventueel nog apart oefenen met de hoofdrolspelers.

5. De uitvoering van de musical

Zorg ervoor dat je op de dag van de uitvoering ’s middags een generale repetitie plant, inclusief het decor en de kostuums voor de musical. Zo weet iedereen wat er ’s avonds gaat gebeuren. Na de generale maak je duidelijke afspraken over de tijden en de plek waar de kinderen zitten als ze niet op het podium staan. ’s Avonds begin je minimaal 2 uur van tevoren met alle voorbereidingen: omkleden en schminken. Dit is veel werk! Het is handig om een stuk achter (of naast) het podium af te zetten voor de spelers. Daar kan één van de begeleiders dan ook zitten voor het geval iemand niet weet wanneer hij op moet of als iemand zijn tekst vergeet. Dans zelf mee met dansjes, achterin de zaal. Dan kunnen de kinderen het nog een beetje afkijken. Zorg ervoor dat je geluid in orde is, dus dat iedereen verstaanbaar is en de muziek lekker hard staat. En vooral: heb heel veel plezier met z’n allen!