De TOP MeetUps voor animatiewerk in 2024 zijn alweer in volle gang! Solliciteer snel of doe de test om erachter te komen of animatiewerk écht iets voor jou is. Solliciteer nu

Spooktocht organiseren? Alle tips op een rij!

Spooktocht organiseren? Alle tips op een rij!

4 minuten
26-10-2018
TOP Animation

Yeah! Je mag een te gekke spooktocht organiseren. Een activiteit waar iedere gast op een camping of vakantiepark naartoe leeft. De spooktocht is één van de best bezochte activiteiten op ieder vakantiepark. Maar ook daarbuiten is de spooktocht populair, vooral rondom de Halloween periode. Organiseer jij binnenkort een spooktocht? Wij helpen je op weg met de organisatie!

Locatie spooktocht

Kies je locatie zorgvuldig. Natuurlijk is de allerbeste plek voor een spooktocht in het bos. Denk bij activiteiten in het bos altijd aan Staatsbosbeheer. Je moet namelijk vaak toestemming hebben om na zonsondergang met een grote groep het bos in te gaan. Staatsbosbeheer kan je toestemming geven voor een spooktocht. Als je goed uitlegt wat je wilt gaan doen, met hoeveel mensen en hoe lang het duurt, geven ze vaak hun toestemming. Heb je een andere locatie in gedachten? Denk dan ook altijd aan omwonenden en stel ze op de hoogte.

Deelnemers

Geef ongeveer één tot twee weken van tevoren aan dat je een spooktocht organiseert op het vakantiepark via posters of flyers. Laat deelnemers zich inschrijven voor de spooktocht, dan weet je hoeveel mensen je kunt verwachten en hoeveel vrijwilligers je nodig zult hebben. Stel een maximum aantal deelnemers in, zodat je niet tot ’s nachts 4.00 uur in het bos zit. Je kunt het beste groepjes inschrijven met minimaal één volwassene als begeleider. Geef ook aan dat er een minimum leeftijd is verbonden aan de activiteit.

Route tocht

In een bos kun je gemakkelijk verdwalen. Wie ooit een spooktocht heeft georganiseerd, weet dat groepjes snel de weg kwijt raken. Kies daarom voor één vaste route die alle groepjes 1 voor 1 gaan lopen. Zo komen ze alle posten tegen en de spoken in het bos weten ook waar de deelnemers vandaan komen. Je kunt de tocht uitzetten met lichtjes. Doe dit liever niet met echte waxinelichtjes, in verband met brandgevaar. Je kunt bijvoorbeeld fietslampjes gebruiken of waxinelichtjes op batterijen. Plaats de lichtjes vrij dicht bij elkaar. Beter teveel dan te weinig! De route zet je overdag uit, zorg ervoor dat deze ongeveer 40 minuten duurt als je hem loopt. Loop de route altijd nog een keer na in de avond, zodat je weet of er eventuele struikelblokken in je tocht zitten.

Ideeën voor posten

Heb je nog niet zoveel inspiratie hoe je de deelnemers de stuipen op het lijf kunt jagen? Dan is een brainstorm over de inhoud wellicht handig! We hebben daarnaast al heel veel ideeën voor te gekke posten en acts voor je op een rij gezet.

Spoken (vrijwilligers) zoeken

Naast het bepalen van de route, is het belangrijk dat je nadenkt over de invulling van de tocht. Hoeveel vrijwilligers heb je nodig en wat gaan zij precies doen? Vrijwilligers vinden voor een spooktocht is vaak niet zo moeilijk, maar begin op tijd met werven! Bespreek voordat de tocht begint waar de vrijwilligers gaan staan, wat ze moeten doen en hoe ze eruit gaan zien. Stel ze een paar dagen van tevoren op de hoogte wat ze moeten doen en print een handleiding voor ze uit. Op de dag zelf verzamel je een paar uur voor aanvang van de spooktocht, zodat je rustig de tijd hebt om te schminken en de spoken op hun plek te zetten. Natuurlijk bedank je de vrijwilligers na afloop van de tocht met een drankje. Je kunt dan ook ook even een evaluatiemoment voor jezelf houden.

De afloop na de tocht

Nadat de tocht is afgelopen zijn de groepjes vol verhalen. Het is daarom belangrijk de groepen op te vangen en ze te laten vertellen. Je hoort direct alle spontane reacties, deze zijn ook weer belangrijk voor jou! Let op wat de deelnemers zeggen en neem het mee voor een volgende keer. Loop de tocht als laatste na om de materialen uit het bos te halen en om de vrijwilligers te vertellen dat de laatste deelnemers zijn geweest.


Welkom bij de TOP Community!

  • Bij ons beleef je de zomer van je leven!
  • Theater is bij ons niet verplicht
  • Wij zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en begeleiding terwijl je aan het werk bent
  • Je werkt samen met de leukste collega's
  • Je slaapplek is een huisje op de camping
  • Wij regelen alle administratie met de camping

Werken in Nederland?

Klik dan hier!

Werken in Frankijk?

Klik dan hier!

Ik wil herinneringen voor het leven gaan maken!

Twijfel je nog een beetje of animatiewerk wel voor jou is weggelegd? Geen zorgen, wij hebben een test gemaakt zodat jij erachter komt of dit werk iets voor jou is! Wie weet sta jij deze zomer gewoon te stralen op een vakantiepark in Nederland :)

Doe de match test!