Hoe organiseer je een toernooi?

Op de camping krijg je te maken met veel soorten sport, of zelfs met sport toernooien. Maar hoe organiseer je nou zo’n toernooi? Wij leggen het je stap voor stap uit!

De voorbereidingen

  • Regel alle materialen voor je sport toernooi en zorg dat het in orde is. Pomp bijvoorbeeld ballen op, regel afzetlint, lintjes om teams aan te duiden en doeltjes of netten. Een prijs voor de winnaar is ook leuk!
  • Verdeel de taken. Wie zijn scheidsrechters? Wie roept de teams om? Wie doet de algehele leiding? Wie doet de prijsuitreiking? Etc. etc. Je kunt ook vrijwilligers vragen om bijvoorbeeld te fluiten als scheidsrechter.
  • Laat deelnemers zich uiterlijk tot een dag van tevoren inschrijven (evt. in teams). Zo weet je altijd hoeveel mensen er komen en kun je makkelijker plannen.
  • Indelen maar! Bij het indelen van de wedstrijden kun je een aantal simpele stappen volgen die je snel een goed wedstrijdschema opleveren. Hieronder leggen we je alles uit over het indelen van wedstrijden bij een toernooi.
  • Speel altijd wedstrijden op tijd en niet op punten. Speel bijv. maximaal een wedstrijd van 10 of 15 minuten. Als je speelt op tijd, weet je zeker dat er geen eindeloze wedstrijden zonder einde ontstaan.

Hoeveel wedstrijden moeten er worden gespeeld?

De halve competitie is de meest gebruikte op de campings en vakantieparken. Dan speelt ieder team 1 keer tegen elkaar. Het schema dat daarbij hoort word hieronder uitgelegd.

Het aantal deelnemers is bekend, bijvoorbeeld 30. Je kunt dan bijvoorbeeld 5 teams maken van 6 personen. Als er 5 teams zijn, kunnen de teams natuurlijk niet tegen zichzelf spelen. Dus speelt elk team 4 keer een wedstrijd.

Dus dan is de formule als volgt:

Aantal wedstrijden = aantal teams x aantal teams -1, gedeeld door 2.

Voorbeeld:

We gaan ervan uit dat we 6 teams hebben. Het aantal wedstrijden = 6 x 5 = 30, gedeeld door 2 is 15 wedstrijden.

Nu heb je het aantal wedstrijden in je toernooi berekend. Maar nu moet je nog bepalen in hoeveel rondes dit gespeeld moet worden. Ook hierbij gebruik je een formule waarbij het aantal teams bekend is.

Bij een even aantal teams is de formule: Aantal rondes = Aantal teams -1.
Dus als je bijvoorbeeld 6 teams hebt is de formule: het aantal rondes is 6-1 ofwel 5.

Bij een oneven aantal teams : Aantal rondes is gelijk aan het aantal teams.
Dus als je bijvoorbeeld 5 teams hebt, is het aantal rondes 5.

Het toernooischema invullen

Hier zie je een schematisch voorbeeld van een competitie, hierin kun je de scores invullen. Het aantal deelnemende team is 6. Vul dus zowel horizontaal als verticaal 6 teams in, zoals in het voorbeeld met 1 t/m 6 gedaan is.

De volgorde van de wedstrijden

De eerste ronde kun je willekeurig kiezen. Het team dat in de eerste ronde linksboven staat, team 1, blijft daar staan. De andere teams draaien in een cirkel linksom of rechtsom.

Bijvoorbeeld zo:

Op deze manier heb je alle teams tegen elkaar laten spelen in 5 rondes. Het team met de meest gewonnen punten wint uiteindelijk het toernooi.

Puntentelling

De winnaar is aan de hand van de meeste punten te bepalen. Hierbij een puntentelling die je kunt aanhouden:

Wedstrijd gewonnen: 3 punten
Wedstrijd gelijk gespeeld: beide partijen hebben 1 punt
Wedstrijd verloren: 0 punten.

Wanneer er meerdere teams hetzelfde aantal punten hebben behaald, kun je op basis van het doelsaldo bekijken wie de uiteindelijke winnaar van het toernooi is!