Meeleeftheater in 5 stappen

In dit artikel lees je meer over meeleeftheater, een vorm van theater waarbij improvisatie en interactie centraal staan. Meeleeftheater is namelijk niet gewoon een klein toneelstukje. Er zit een duidelijke opbouw in de activiteit. Zelfs de verhaallijnen die worden gespeeld door de twee typetjes zijn over het algemeen hetzelfde. In dit artikel gebruiken we als voorbeeld de typetjes Koen Citroen en Pia No.

Stap 1: Aankomst en voorstellen

Koen en Pia hebben hun ophaalronde voltooid met een heleboel lawaai en gezelligheid. Ze komen op de plek waar het theater elke dag plaatsvindt en zetten de muziek nog even lekker hard. Samen met de kids gaan ze dansen als opening van het theater en dan kunnen de kinderen gaan zitten. Koen en Pia maken de boel nog even lekker gek door keihard ‘hallo’ te roepen en stellen zichzelf dan voor door middel van hun eigen run (Lees hier meer over je eigen run).

Stap 2: Kop

Nadat de typetjes zich hebben voorgesteld start de kop van het verhaal. Er is een probleem ontstaan. Koen verveelt zich, is verliefd geworden, is ziek of heeft plotseling heel veel zin in een appel. De ‘problemen’ zijn erg divers en passen in de belevingswereld van de kinderen in het publiek. Wat nu?

Stap 3: Romp

In de romp van het verhaal gaan de typetjes op zoek naar een oplossing. In de romp vindt het ‘echte’ verhaal plaats. Pia gaat Koen helpen met zijn probleem, maar maakt het eigenlijk nog erger zodat Koen boos op haar wordt. Of Pia werkt Koen bijvoorbeeld expres tegen om een grap met hem uit te halen. De typetjes draaien in dit gedeelte om elkaar heen en werken veel met het publiek (vragen, laten meedoen, schreeuwen etc). Interactie met het publiek is erg belangrijk, maar ook improvisatie is een belangrijk onderdeel. De typetjes reageren namelijk veel op het publiek waardoor het theater nog leuker wordt. Uiteindelijk werken ze toe naar de climax van het verhaal.

Stap 4: Staart

In de staart krijgen de typetjes door hoe het verhaal in elkaar steekt. Pia krijgt bijvoorbeeld spijt van haar grap en biedt haar excuses aan. Koen vindt het stiekem toch ook wel grappig en ze worden weer vrienden. In dit deel van het verhaal zit meestal een stukje educatie. De typetjes hebben iets geleerd en delen dat met het publiek zodat zij er ook iets van leren. De twee typetjes gaan in ieder geval altijd vrolijk en als vrienden van het podium af.

Stap 5: Afsluiten

In de afsluiting gaan Pia en Koen nog even samen dansen met de kinderen (en ouders). Nadat iedereen is uitgeraasd wordt het meeleeftheater afgesloten met een vriendschapsdans of een yell. Daarna nemen de typetje vrolijk afscheid, ze zien de kinderen gelukkig morgen alweer!

Zoek je nog een naam voor je typetje? Check hier!
Ben je benieuwd welke kleding geschikt is voor meeleeftheater? Check hier!