De voor- en nadelen van vaste typetjes

De voor- en nadelen van vaste typetjes

Een thema doorvoeren op je camping of vakantiepark. Het komt meer en meer in opmars. Ook de inzet van vaste typetjes op campings sinds een aantal jaren erg populair. Denk jij erover na om een vast typetje te laten ontwikkelen? Lees eerst de voor- en nadelen!

Wat is een typetje

Een typetje op de camping komt vaak voor tijdens het meeleeftheater. Ook buiten het theater om, spelen de entertainers uit een animatieteam veel (verschillende) typetjes. Het is vaak een grappige persoonlijkheid waarvan de karaktereigenschappen worden uitvergroot. Een typetje is te herkennen aan zijn kleding (altijd hetzelfde), spraak en eigen manieren.

Waarom zou je een vast typetje inzetten

  1. Vaste typetjes zorgen voor beleving. Ze worden ontwikkeld om meer sfeer op een vakantiepark te creëren. Als er een typetje in de buurt is, is er altijd iets te doen.
  2. Binding met je camping. Het is de bedoeling dat gasten zich gaan binden aan het typetje, ze willen naar alle activiteiten van de typetjes en een typetje is een groot voorbeeld. Daardoor worden activiteiten populairder en komen kinderen vaker terug.
  3. Het typetje zorgt voor herkenning. ‘De kinderen hebben vorig jaar een leuke tijd gehad met Mitch de Muis, dan moeten we dit jaar weer naar die camping.’ Daarnaast staat het typetje ergens voor. Als het typetje erbij is, ga je iets doen dat met het karakter van het typetje te maken heeft (bijv. natuur, circus, sporten, muziek maken etc.)
  4. Extra omzet. Typetjes kunnen goed worden ondersteund met marketingmiddelen zoals cd’s, stickers, vriendenboekjes, t-shirts, neptattoos etc. Je kunt er dus extra omzet uithalen.

Wat zijn de valkuilen van een vast typetje

  1. Verkeerde typetjes. Denk goed na over je eigen typetje, past deze bij het park en het concept van het park? Past het karakter bij jouw gasten? Wanneer het concept van het park niet wordt doorgevoerd in het typetje, ontstaan er tegenstellingen. Daardoor wordt het typetje altijd minder succesvol dan gewenst. Neem dus niet zomaar een typetje, denk goed na over wat past bij de omgeving. Een clown neerzetten op een natuurcamping heeft een stuk minder impact dan een boswachter.
  2. De entertainers hebben een ander karakter dan het typetje. Denk erover na dat het typetje gespeeld wordt door (verschillende) entertainers. Het kan zijn dat het karakter van het typetje totaal niet aansluit bij het karakter van de entertainer. Daardoor zal de entertainer minder goed in de rol van het typetje zitten. Daarnaast wordt de entertainer beperkt in zijn creativiteit omdat hij of zij binnen bepaalde kaders moet werken.
  3. Continuïteit. Verzaak niet om het typetje in te zetten bij verschillende activiteiten die passen bij het karakter van het typetje. We zien vaak gebeuren dat wegens tijdgebrek of een reactie als: “helemaal vergeten” een typetje niet volledig wordt benut, zonde! Doe het goed of doe het niet.
  4. De entertainers gaan zich vervelen. Om elke dag hetzelfde typetje, met dezelfde karaktereigenschappen te spelen, vraagt veel van een entertainer. Houdt er dus rekening mee dat het voor een entertainer na een aantal dagen/weken niet meer zo spannend is om weer datzelfde typetje te spelen.

Zelf zijn wij gek op thema’s en typetjes. Toch houden we ook erg van afwisseling in thema’s en typetjes. In sommige gevallen remt een typetje een entertainer in zijn of haar creativiteit. Vandaar dat we het ook toejuichen als entertainers hun eigen typetje ontwikkelen.

Mascotte als alternatief

Een goed alternatief voor een vast typetje is een mascotte of een fictieve mascotte. Daarin heeft een entertainer meer vrijheid om zijn eigen persoonlijkheid en typetje náást de mascotte te ontwikkelen. De mascotte kan dan worden gebruikt voor de binding en commerciële doeleinden, maar de entertainer kan daarnaast zijn eigen typetje verder ontwikkelen zodat het niet gaat vervelen (voor zowel entertainer als gasten).

Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af en besluit niet ‘zomaar’ om vaste typetjes in te zetten. We helpen je graag verder met ons advies op maat!

Over de blogger

alle blogs van