10 tips voor het organiseren van een sporttoernooi!

10 tips voor het organiseren van een sporttoernooi!

Een van de leukste dingen aan animatiewerk is misschien wel het organiseren van een sporttoernooi. Van een ochtend- of middagactiviteit tot een hele sportdag: gasten zijn er gek op! Sporttoernooien zijn leuk voor de hele familie en de hele camping speelt mee. Extra belangrijk dus om je goed voor te bereiden! Lees in deze blog mijn 10 tips:

1. Denk eerst na over wat het doel is van het toernooi

Is het een toernooi om iets te winnen of is het een toernooi om gewoon gezellig samen een activiteit te doen. Het kan natuurlijk ook beiden, maar het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over de samenstelling van de teams. Let dus op wat voor teamindeling je maakt afhankelijk van het toernooi dat je organiseert. Bijvoorbeeld voor een toernooi waar de overwinning belangrijk is, maak dan eerlijke teams. Bijvoorbeeld voor een toernooi waar de sfeer/deelname het belangrijkste is, maak teams waar oudere en kleine kinderen gemixt zijn zodat de band onderling sterker wordt.

2. Check je materialen

Wat natuurlijk ook niet vergeten mag worden in de voorbereiding is het materiaal. Zorg ervoor dat je al het materiaal klaar hebt liggen op locatie voordat het toernooi begint. Denk aan: hesjes, ballen, rackets, water, fluitje etc. Zodat je zonder problemen het toernooi goed kan laten verlopen.

3. Laat van je horen

Zorg ervoor dat je de deelnemers van tevoren hebt geïnformeerd, dat ze zelf water en eventueel een petje moeten meenemen als het warm is tijdens het toernooi. Oftewel denk aan de veiligheid van de gasten. Dit kan je doen door het op het animatieprogramma te zetten, zodat iedereen die het animatieprogramma bekijkt er nog is aan denkt.


4. Waar is de zon?

Als het een warme dag is probeer dan altijd een plek te zoeken in de schaduw. Dit geldt trouwens niet alleen voor toernooien, maar eigenlijk voor alle buitenactiviteiten. Is er geen locatie in de schaduw, dan is tip 3 nog belangrijker.


5. Promoten

Voordat een toernooi begint, maak dan even een rondje over het park om geïnteresseerden mee te nemen voor de activiteit. Dit helpt enorm om meer animo te creëren en daarnaast vinden de gasten het altijd tof als de entertainer even een praatje komt maken. Is je park te groot, probeer dan in ieder geval bij de drukste plekken even langs te gaan: het zwembad, de bar of de receptie bijvoorbeeld.

6. Maak er een feestje van!

Misschien wel het belangrijkste punt. Zorg ervoor dat er sfeer is tijdens het toernooi. Is het een competitief toernooi, denk dan aan: motiverende muziek. Is het een toernooi voor de lol, denk dan aan: sfeermakende muziek, of zelfs de muziekjes die ook voor de minidisco worden gebruikt.

7. Scorebord

Het scorebord mag ook zeker niet vergeten worden en moet dus ook meegenomen worden in de voorbereiding van het toernooi. Zorg er altijd voor dat je een manier hebt om de score te noteren, zodat de teams de onderlinge strijd mee kunnen maken en kunnen zien of ze de volgende wedstrijd nog beter hun best moeten doen of niet. Zo creëer je ook meer spanning in het toernooi.

8. Wie doen er mee met je toernooi?

Denk daar goed over na voordat je een toernooi organiseert. Het is natuurlijk mogelijk om alle leeftijden samen te laten spelen, maar het is ook zeker mogelijk om bijvoorbeeld een voetbaltoernooi te organiseren voor kinderen onder de 13 jaar, of juist boven de 13 jaar. Zo kan je dus meerdere toernooien organiseren per week, die voor elke doelgroep toegankelijk zijn.

9. EHBO

Terugkomend op de veiligheid. Stel je voor dat een kind of een volwassene geblesseerd raakt tijdens een valpartij. Zorg er dan altijd voor dat je een EHBO-kistje bij hebt. Denk aan ontsmettingsmiddel, pleisters etc., zodat je in ieder geval snel kan handelen.

10. Jij maakt de mensen enthousiast

Last but not least, jouw houding tijdens het toernooi. Jouw houding tijdens het toernooi maakt het toernooi. Zorg er altijd voor dat je een actieve houding hebt tijdens het toernooi, maar ook tijdens de voorbereiding. Ga dus niet lekker zitten als je de voorbereiding af hebt. Blijf actief, maak praatjes, jut de boel op en moedig de deelnemers aan. Dan zul je merken dat anderen het ook gaan doen en er dus een onvergetelijk moment ontstaat voor de deelnemers en voor jouzelf.

Geniet vooral en maak er een topactiviteit van. You can do it!

Over de blogger
Rodin Sibeijn
Rodin Sibeijn

Maak kennis met Rodin: een enthousiaste collega met een Franse talenknobbel. Hij ondersteunt daarom Marie-Cécile bij het vinden van de leukste campings.

alle blogs van Rodin