5 tips voor een talentenshow of musical

5 tips voor een talentenshow of musical

In het animatieprogramma van een camping of vakantiepark staat vaak een grote show of musical ingepland. Leuk! Maar hoe pak je dat nou aan? Hieronder 5 tips om het je wat makkelijker te maken.

1. Plan je voorbereidingen

Stel: op vrijdagavond is je show. Dan is het natuurlijk niet handig om op vrijdagmiddag te bedenken wat je ook alweer nodig hebt. Begin daarom op tijd met een lijstje wat je nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deelnemers, publiek, decor en muziek. Je kunt iedereen uit het team zijn eigen taken geven. Zo is het makkelijker voor jezelf in te plannen.

2. Audities

Bij een musical heb je natuurlijk deelnemers nodig. Je kunt op spelenderwijs audities doen voor de rollen die te verdelen zijn. Doe een paar theatersport opdrachten met de kinderen. Hier kun je al uithalen wie durft, wie een goede houding en stem hebben etc. Je kunt de kinderen ook een klein stukje laten voorlezen uit het musicalboekje. Voor de hoofdrollen kun je het beste wat oudere kinderen kiezen. Zij hebben minder last van zenuwen en gaan er helemaal voor. Daarnaast kunnen ze vaak beter teksten en dansjes onthouden. Als er kinderen teveel zijn kun je ze altijd mee laten dansen in de musical. Iedereen kan dus meedoen.

3. Denk groot

Het decor is belangrijk voor grote shows. Denk hierbij in bijzondere aankleding en opvallende items. Denk groot! Kleine frutsels worden niet gezien door het publiek. Als er een circusvoorstelling is, kun je misschien wel een echt paard regelen, of stro voor in de arena. Denk niet direct: ‘dat lukt toch niet’, maar schrijf gewoon alle wilde ideeën op en kijk daarna pas of het haalbaar is. Als je je ideeën een beetje aanpast, lukt het namelijk vaak wel!

4. Publiek?

Promotie is belangrijk voor grote shows. Hang daarom een paar dagen van tevoren al grote posters op. Daarin kondig je de show of musical aan. Maak de posters in het thema van de show. Bij iedere activiteit promoot je de show natuurlijk ook. Daarnaast kun je op de dag van de show een extra promotie maken door een lawaai-optocht te houden met de kinderen. Deel flyers uit voor ’s avonds. Je kunt ook zelf als typetje (in thema van ’s avonds) over het park.

5. Geniet!

Je hebt alles goed voorbereid, de zaal zit vol publiek en de kinderen hebben het naar hun zin. Natuurlijk ben je druk achter de schermen met heel veel dingen tegelijk. Maar vergeet niet te genieten! Al die mensen zijn hier omdat jij dit hebt opgezet samen met je animatieteam. Aan het einde van de show bedank je natuurlijk de kinderen en andere deelnemers, de vrijwilligers en het publiek. Op naar de volgende show, die ongetwijfeld nóg beter wordt.