Sport en spel: plaatje, praatje, daadje

Sport en spel: plaatje, praatje, daadje

In een animatieprogramma op de camping heb je veel sport & spel activiteiten staan. Het animatieteam voert deze uit, ongeacht of je wel of geen sport achtergrond hebt. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een bepaalde structuur aan te houden voor sport & spel activiteiten. Gebruik voor de voorbereiding deze tips. Voor de uitleg van een activiteit gebruik je de PPD structuur: Praatje – Plaatje – Daadje.

Stap 1: Plaatje

De eerste P van de PPD staat voor Praatje: je uitleg. Roep alle deelnemers bij elkaar en zorg ervoor dat iedereen voor je staat en dat je iedereen kunt zien. Als de zon schijnt, ga je zelf met je gezicht tegen de zon in staan, zo hebben de deelnemers er geen last van. Leg in deze stap het spel uit. Wat gaan de spelers doen? Welk doel heeft het spel? Wat betekent een fluitsignaal? En wanneer heeft iemand gewonnen? Hou deze stap zo kort mogelijk, kinderen snappen het eerder wanneer je iets voordoet. Dat doen we in stap 2.

Stap 2: Praatje

De tweede P van de PPD staat voor Plaatje: het voorbeeld. In dit deel van de uitleg ga je als begeleider de activiteit kort voordoen. Als je tikkertje gaat spelen, leg je de regels nogmaals kort uit, maar nu met het voorbeeld dat je ook daadwerkelijk iemand aanraakt en ‘tik’ roept. Hou deze stap ook kort voor een optimaal effect. Aan het einde van deze stap vraag je de deelnemers of zij nog vragen hebben. Behandel deze kort en ga dan lekker aan de slag.

Stap 3: Daadje

De D van de PPD staat voor Daadje: het spel spelen. Nu alles duidelijk is voor iedereen gaan we beginnen met het spel. Hou het tempo er in en kijk waar knelpunten zitten. Is het spel te makkelijk? Pas het aan door bijvoorbeeld 2 ballen in het veld te gooien in plaats van 1. Is het te moeilijk? Maak het spel makkelijker. Moedig tijdens deze stap de deelnemers flink aan en wees enthousiast! Als je het zelf naar je zin hebt, hebben de deelnemers dat zeker ook! Eventueel kun je een muziekje op de achtergrond aanzetten tijdens het spel voor meer sfeer. Veel plezier!

Over de blogger

alle blogs van